PHYSIOHEALTH - R.M.Madarie-Kalloe , BSc


Go to content

PHYSIOHEALTH - Fysiotherapie


Fysiotherapie is een geneeskundige discipline die zich bezighoudt met het bewegingsapparaat van de mens, kort gezegd: specialist in beweging! Dit beroep is zeker niet te vergelijken met wat nog in de volksmond vaak gezegd wordt: een masseur!
Het bewegingsapparaat omvat het geheel aan spieren, gewrichten en het zenuwstelsel. PatiŽnten met klachten met betrekking tot spieren en gewrichten worden met oefeningen geholpen om beweeglijkheid te verbeteren en pijn te verminderen. Het gaat hierbij om oefeningen en instructies op het niveau van de aandoening zelf (bijvoorbeeld het enkelgewricht na een blessure), maar ook bijvoorbeeld het staan en lopen (functioneel) en ook hoe de patient zichzelf moet kunnen handhaven op de werkplek (bijvoorbeeld een tuinman: lopen met een kruiwagen)
Dit principe wordt bij uiteenlopende aandoeningen toegepast: pijn, blessures, fracturen, beroerten, operaties e.d. Natuurlijk is elke aandoening weer anders, heeft andere oorzaken en gevolgen en ook het herstelproces is anders.


Werkwijze:

De patient meldt zich aan met een verwijzing van zijn/ haar huisarts of specialist met relevante scans, rontgenfotoís en labresultaten. De verwijzende specialisten zijn veelal neurologen, orthopeden, neurochirurgen, chirurgen, plastisch chirurgen en internisten (reuma patienten)

De fysiotherapeut neemt een anamnese (vraaggesprek) af om de klachten duidelijker in kaart te brengen. Het gaat hier voornamelijk om ontstaan, verloop, aard van de klachten en de eventuele invloed op het functioneren van de patient (beperkingen).
Vervolgens wordt overgaan tot een lichamelijk/ motorisch onderzoek. Hierbij wordt objectief door de fysiotherapeut nagegaan welke locaties/structuren van het lichaam aangedaan zijn.

Hierna stelt de fysiotherapeut aan de hand van de klachten en beperkingen een therapieplan op. Deze wordt meteen met de patient besproken die ook zijn inbreng mag hebben. De therapie dient door de patient te worden gecontinueerd in de thuissituatie. Fysiotherapie geschied niet alleen tijdens de zitting, de patient dient de oefeningen en instructies te continueren. Zodoende kunnen de fysiotherapeutische doelen sneller worden bereikt.


Doelen

Er kunnen een aantal fysiotherapeutische behandeldoelen zijn t.w.:

∑ Het beter gebruik kunnen maken van het lichaam (ergonomie)

∑ Pijn verminderen dmv ontspanningsoefeningen
∑ Beweeglijkheid verbeteren
∑ Spierversterken
∑ Conditietraining
∑ Tiltechnieken
∑ Motorische revalidatie
∑ Bevorderen van houding en beweging (algemeen en beroepsgericht)
∑ Evenwichtstraining
∑ Looptraining (b.v.: na amputaties of beroerten)Specialisaties en aandachtsgebieden

Fysiotherapie kent ook steeds meer specialisaties. Deze zijn niet alle nog mogelijk in Suriname. Enkele specialisaties zijn:

∑ bedrijfsfysiotherapie
∑ geriatrische fysiotherapie
∑ kinderfysiotherapie
∑ manuele therapie
∑ oedeemtherapie
∑ psychosomatische fysiotherapie
∑ sportfysiotherapie
∑ dierenfysiotherapie
∑ bekkenfysiotherapie


Werkgebieden

Fysiotherapeuten zijn onder andere werkzaam in een ziekenhuis, revalidatiecentrum, verpleeghuis, maar ook in particuliere praktijken, sportverenigingen en het onderwijsgebied.

Home Page | Fysiotherapie | Fysio in AZP | R.M.Madarie-Kalloe | Tarieven | Algemene Aandoeningen | Contact us | Site Map


Back to content | Back to main menu